Ga naar inhoud

Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten

Basisschoolkind

Tussen de kleuter die voor het eerst naar school gaat en de jongere die klaar is voor het voortgezet onderwijs, zit een wereld van verschil. Wij hebben veel informatie over deze basisschoolperiode.
Ben je op zoek naar betrouwbare en leerzame apps, voor jezelf of je kind? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Veelgestelde vragen
Hoe kies ik de juiste school voor mijn kind?

Kinderen van 5 tot en met 16 jaar moeten volgens de Leerplichtwet naar school. De meeste kinderen gaan al met 4 jaar naar groep 1 van de basisschool.

Ga op tijd op zoek naar een school die past bij je kind en bij jouw ideeën over opvoeding. Laat je goed voorlichten, want de school speelt een belangrijke rol in de opvoeding en ontwikkeling van je kind.

Neem ook eens een kijkje op scholen op de kaart. Op deze site vind je veelzijdige informatie over basisscholen en middelbare scholen en kan je scholen vergelijken.

Hoe ontwikkelt de motoriek van mijn kind zich?

In de loop van de basisschool worden de fijne bewegingen van je kind steeds beter. Je kind leert bijvoorbeeld tekenen, schrijven en met mes en vork eten.

Aankleden
Een kleuter kan zich vaak al behoorlijk goed aankleden, en maakt hierbij steeds minder foutjes. Je kind maakt knopen los en vast, maar doet soms nog een verkeerde knoop in het gat. Je kleuter leert veters strikken en is natuurlijk erg trots op het veterstrikdiploma.

In de loop van de basisschool wordt je kind steeds handiger: mozaïek met hele kleine pinnetjes is geen probleem meer.

Tekenen
Kleuters gaan nadenken over wat ze willen tekenen. Krabbels en rondjes worden nu herkenbare figuren.

Lees nog meer over de motoriek van je kind.

Welke taken kan ik mijn kind geven om zelfstandig te worden?

Je stimuleert de zelfstandigheid van je kind, door het zelf dingen te laten doen. Koken, bijvoorbeeld. Wat je op welke leeftijd kunt laten doen, vind je in de keukenwijzer. Meer over het stimuleren van zelfstandigheid lees je in het artikel erover.

Hoeveel beeldschermtijd mag mijn kind?

Hoeveel beeldschermtijd mag mijn kind? Wat zijn geschikte en ongeschikte filmpjes, programma’s, websites en spelletjes? Gebruik deze tips om uw kleuter actief te begeleiden bij mediagebruik, zodat de positieve effecten worden vergroot en mogelijke risico’s afnemen.
Is je kind al iets groter? Deze tips zijn er voor ouders met een kindje tussen 3 en 5 jaar en deze voor ouders van kinderen tussen 6 en 12.

Onze folder ‘vind je weg op internet’ is interessant voor je kind!

Hoe kan ik mijn kind leren weerbaar te worden?

Weerbaarheid hangt af van de aanleg en het karakter van je kind. Probeert je kind bijvoorbeeld makkelijk iets nieuws of maakt het makkelijk nieuwe vrienden? Kan het ruzies weer goedmaken? Je kunt je kind helpen om de weerbaarheid te vergroten.

Folders

Op vakantie met jonge kinderen
Op vakantie met jonge kinderen
pdf - 495,756 KB
Download
Scheiden
Scheiden doe je samen
pdf - 558,198 KB
Download

Videos

Fiona over brutaal gedrag

Fiona over seksuele voorlichting

Als het regent in de vakantie

Piekeren bij kinderen

Als kinderen vragen stellen over seksualiteit

Vaccinatie DTP BMR - 9 jaar

Vragen? Neem contact op!

We helpen je graag, maar voor je contact opneemt: in een korte periode is er veel veranderd door het coronavirus. Ook onze dienstverlening hebben we moeten aanpassen naar de situatie en gestelde maatregelen vanuit het RIVM. We snappen dat ouders vragen hebben over hun afspraak en onze overige dienstverlening. De meestgestelde vragen hebben we voor je op een rijtje gezet. Hopelijk zit jouw antwoord erbij. Je vindt ze hier.

Wij weten als geen ander dat opvoeden soms een uitdaging is. Daarom kun je ons er alles over vragen. Net als over het opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongere. Wie wij zijn? Jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en andere deskundigen. Wij werken in de regio Rotterdam-Rijnmond en denken graag met je mee (en vinden niets gek).

Contactpersoon Lalita
Lalita
helpt je graag
Zit je met een vraag of wil je advies? Ik sta samen met mijn collega's voor je klaar.
Ontmoet het team