Basisschoolkind

Tussen de kleuter die voor het eerst naar school gaat en de jongere die klaar is voor het voortgezet onderwijs, zit een wereld van verschil. Wij hebben veel informatie over deze basisschoolperiode.


Veelgestelde vragen

 • Hoe kies ik de juiste school voor mijn kind?+

  Kinderen van 5 tot en met 16 jaar moeten volgens de Leerplichtwet naar school. De meeste kinderen gaan al met 4 jaar naar groep 1 van de basisschool.

  Ga op tijd op zoek naar een school die past bij je kind en bij jouw ideeën over opvoeding. Laat je goed voorlichten, want de school speelt een belangrijke rol in de opvoeding en ontwikkeling van je kind.

  Neem ook eens een kijkje op scholen op de kaart.  Op deze site vind je veelzijdige informatie over basisscholen en middelbare scholen en kan je scholen vergelijken.

 • Hoe ontwikkelt de motoriek van mijn kind zich?+

  In de loop van de basisschool worden de fijne bewegingen van je kind steeds beter. Je kind leert bijvoorbeeld tekenen, schrijven en met mes en vork eten.

  Aankleden
  Een kleuter kan zich vaak al behoorlijk goed aankleden, en maakt hierbij steeds minder foutjes. Je kind maakt knopen los en vast, maar doet soms nog een verkeerde knoop in het gat. Je kleuter leert veters strikken en is natuurlijk erg trots op het veterstrikdiploma.

  In de loop van de basisschool wordt je kind steeds handiger: mozaïek met hele kleine pinnetjes is geen probleem meer.

  Tekenen
  Kleuters gaan nadenken over wat ze willen tekenen. Krabbels en rondjes worden nu herkenbare figuren.

  Lees nog meer over de motoriek van je kind.

 • Welke taken kan ik mijn kind geven om zelfstandig te worden?+

  Je stimuleert de zelfstandigheid van je kind, door het zelf dingen te laten doen. Koken, bijvoorbeeld. Wat je op welke leeftijd kunt laten doen, vind je in de keukenwijzer. Meer over het stimuleren van zelfstandigheid lees je in het artikel erover.

 • Hoeveel beeldschermtijd mag mijn kind?+

  Hoeveel beeldschermtijd mag mijn kind? Wat zijn geschikte en ongeschikte filmpjes, programma’s, websites en spelletjes? Gebruik deze tips om uw kleuter actief te begeleiden bij mediagebruik, zodat de positieve effecten worden vergroot en mogelijke risico’s afnemen.
  Is je kind al iets groter? Deze tips zijn er voor ouders met een kindje tussen 6 en 9 jaar en deze voor ouders van kinderen tussen 9 en 11.

Wanneer ziet de jeugdverpleegkundige mijn kind?

In de groepen 2 en 7 is er een vast contactmoment, dan wordt je kind onder meer gemeten en gewogen. In ons contactmomentenoverzicht zie je bij elk contactmoment wat je kunt verwachten, meestal voorzien van een filmpje.

Folders

Op vakantie met jonge kinderen

Wanneer je met jonge kinderen op reis gaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden.

pdf - 485,1 KB Downloaden

Scheiden doe je samen

Scheiden is ingrijpend. Hoe kun je je kind het best helpen in deze periode?

pdf - 442,2 KB Downloaden

Vragen? Neem contact op!

Wij weten als geen ander dat opvoeden soms een uitdaging is. Daarom kun je ons er alles over vragen. Net als over het opgroeien, de verzorging of gezondheid van je kind. Wie wij zijn? Jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en andere deskundigen. Wij denken graag met je mee (en vinden niets gek). Je kunt bij ons natuurlijk ook alleen een afspraak maken of verzetten!

Danielle

Danielle

Helpt je graag

Zit je met een vraag of wil je advies? Ik sta samen met mijn collega's voor je klaar.

Ontmoet het team
Bel met onze professionals
010 - 20 10 110
Antwoord: binnen een werkdag
Stel je vraag via WhatsApp (10-14u)
Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid
Antwoord: eerstvolgende werkdag
Afspraak via WhatsApp (10-14u)
Maak of verzet je afspraak
Antwoord: eerstvolgende werkdag
Stuur een e-mail
Antwoord: binnen een werkdag
Stel je vraag op Twitter
Antwoord: binnen 30 minuten
Stel je vraag op Facebook
Antwoord: binnen 30 minuten
Chat met ons
Antwoord: eerst volgende werkdag