Mediaopvoeding

In bijna elk huis staat wel een tv. Ook computers, tablets en smartphones zijn niet meer weg te denken. Hoe ga jij daarmee om? Mag jouw kind onbeperkt naar beeldschermen kijken of stel je grenzen? Op deze pagina geven we je informatie, tips en delen we handige apps met je.


 • Verslaafd aan je smartphone?+

  Wil je inzicht krijgen in de tijd die je op schermen doorbrengt, of hoe vaak je kind online is? Dan zijn er twee apps die je hierbij kunnen helpen. Voor Android-gebruikers is er Quality Time en voor iPhone-bezitters kunnen Moment gebruiken. Beide zijn bedoeld om je bewust te maken van je smartphone gebruik en kunnen je helpen om de controle over je gebruik terug te winnen.

 • Tips mediaopvoeding+

  Wil je weten hoe je om kunt gaan met het mediagebruik van je kind? Kijk hieronder bij elke leeftijd naar onze tips!

  0-2 jaar
  Heel jonge kinderen groeien tegenwoordig op in een leefomgeving met allerlei beeldschermen. Deze beeldschermen hebben grote aantrekkingskracht op jonge kinderen. Gebruik onze tips om je kind actief te begeleiden bij mediagebruik, zodat de positieve effecten worden vergroot en mogelijke risico’s afnemen.

  3-8 jaar
  Hoeveel beeldschermtijd mag mijn kind? Wat zijn geschikte en ongeschikte filmpjes, programma’s, websites en spelletjes? Gebruik onze tips om je kind actief te begeleiden bij mediagebruik, zodat de positieve effecten worden vergroot en mogelijke risico’s afnemen.

  9-18 jaar
  Hoe begeleid ik mijn tiener in het gebruik van media, welke afspraken maken we en hoe zorg ik ervoor dat hij online veilig is? Gebruik onze tips, zodat de positieve effecten worden vergroot en mogelijke risico’s afnemen. Vergeet niet zelf het goede voorbeeld te geven!

 • Tips mediagebruik voor jongeren+

  Hoe zorg je ervoor dat je online veilig bent? Welke afspraken kun je hierover met je ouders maken? En hoeveel tijd kun je op een beeldscherm kijken zonder dat het schadelijk wordt? Deze tips helpen je.

 • Hoe herken je nep-mail?+

  Op de site ‘veilig internetten’ vind je goede adviezen om een nepmail te herkennen. In het kort:
  1. Controleer het mailadres van de afzender
  2. Wees achterdochtig als de aanhef algemeen is en niet je eigen naam bevat
  3. Ga nooit in op linkjes die je aanmoedigen om je persoonsgegevens ‘te controleren’ of ‘bij te werken’
  4. Let op correct taalgebruik en opmaak van de mail
  5. Open nooit bijlagen en klik geen linkjes aan.

  Ook belangrijk om te weten: wij vragen nooit via een link in een e-mail naar jouw persoonsgegevens. Hiervoor gebruiken wij het Ouderportaal waarop je inlogt met je DigiD. Wij gaan zorgvuldig om met online veiligheid. Jij ook?

Veelgestelde vragen

 • Hoe voorkom ik dat het huiswerk lijdt onder sociale media?

  Bijna alle ouders merken dat de afleiding van sociale media (via computer en mobiele telefoon) zo groot is, dat kinderen moeite hebben zich te concentreren op hun huiswerk. Meer informatie daarover vind je ook op deze website. Of download de factheets die we maakten over de verschillende leeftijden. Je vindt ze onder ‘Tips mediaopvoeding’.

 • Wat is een tabletnek?

  Dit zijn nekklachten. Een tabletnek ontstaat wanneer kinderen, maar ook volwassenen, hun hoofd te ver naar voren buigen wanneer ze een tablet of telefoon gebruiken. Ligt je tablet op schoot, dan is de hoek van de nek onnatuurlijk. Je kunt een tabletnek bij je kind onder meer voorkomen of verminderen door af te spreken dat je kind plat op de buik gaat liggen bij beeldschermgebruik en dan het beeldscherm voor zich te leggen. Of zet het apparaat op ooghoogte, zodat de nek recht kan blijven.

Video's

Hoe houd je controle op het mediagebruik van je kind?
Hoe gebruiken jullie media samen?
Fiona over mediagebruik

Vragen? Neem contact op!

We helpen je graag, maar voor je contact opneemt: in een korte periode is er veel veranderd door het coronavirus. Ook onze dienstverlening hebben we moeten aanpassen naar de situatie en gestelde maatregelen vanuit het RIVM. We snappen dat ouders vragen hebben over hun afspraak en onze overige dienstverlening. De meestgestelde vragen hebben we voor je op een rijtje gezet. Hopelijk zit jouw antwoord erbij. Je vindt ze hier.

Wij weten als geen ander dat opvoeden soms een uitdaging is. Daarom kun je ons er alles over vragen. Net als over het opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongere. Wie wij zijn? Jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en andere deskundigen. Wij werken in de regio Rotterdam-Rijnmond en denken graag met je mee (en vinden niets gek). 

Angela

Angela

helpt je graag

Zit je met een vraag of wil je advies? Ik sta samen met mijn collega's voor je klaar.

Ontmoet het team
Bel onze professionals (24 uur per dag)
088 - 20 10 000
Antwoord: zo snel mogelijk
Stel je vraag via WhatsApp (24 uur per dag)
Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid
Antwoord: zo snel mogelijk
Afspraak maken of verzetten via WhatsApp (8.30-16.30u)
Ook voor vragen over de vaccinatiedagen
Wegen drukte helaas gesloten
Stuur een e-mail
Antwoord: binnen een werkdag
Stel je vraag op Instagram
Antwoord: binnen 30 minuten
Stel je vraag op Facebook
Antwoord: binnen 30 minuten
Chat met ons
Wegens drukte helaas gesloten