Mediaopvoeding

In bijna elk huis staat wel een tv. Ook computers, tablets en smartphones zijn niet meer weg te denken. Hoe ga jij daarmee om? Mag jouw kind onbeperkt naar beeldschermen kijken of stel je grenzen? Op deze pagina geven we je informatie, tips en delen we handige apps met je.


 • Verslaafd aan je smartphone?+

  Wil je inzicht krijgen in de tijd die je op schermen doorbrengt, of hoe vaak je kind online is? Dan zijn er twee apps die je hierbij kunnen helpen. Voor Android-gebruikers is er Quality Time en voor iPhone-bezitters kunnen Moment gebruiken. Beide zijn bedoeld om je bewust te maken van je smartphone gebruik en kunnen je helpen om de controle over je gebruik terug te winnen.

 • Tips mediaopvoeding 0-2 jaar+

  Heel jonge kinderen groeien tegenwoordig op in een leefomgeving met allerlei beeldschermen. Deze beeldschermen hebben grote aantrekkingskracht op jonge kinderen. Gebruik deze tips om uw kind actief te begeleiden bij mediagebruik, zodat de positieve effecten worden vergroot en mogelijke risico’s afnemen.

 • Tips mediaopvoeding 3-5 jaar+

  Hoeveel beeldschermtijd mag mijn kind? Wat zijn geschikte en ongeschikte filmpjes, programma’s, websites en spelletjes? Gebruik deze tips om uw kind actief te begeleiden bij mediagebruik, zodat de positieve effecten worden vergroot en mogelijke risico’s afnemen.

 • Tips mediaopvoeding 6-8 jaar+

  Hoeveel beeldschermtijd mag mijn kind? Wat zijn geschikte en ongeschikte filmpjes, programma’s, websites en spelletjes?  Deze tips helpen u om het mediagebruik van uw kind actief te begeleiden, zodat de positieve effecten ervan worden vergroot
  en mogelijke risico’s afnemen.

 • Tips mediaopvoeding 9-11 jaar+

  Hoe begeleid ik mijn tiener in het gebruik van media, welke afspraken maken we en hoe zorg ik ervoor dat hij online veilig is? Gebruik deze tips, zodat de positieve effecten worden vergroot en mogelijke risico’s afnemen. Vergeet niet zelf het goede voorbeeld te geven!

 • Tips mediaopvoeding 12-18 jaar+

  Hoe begeleid ik mijn tiener in het gebruik van media, welke afspraken maken we en hoe zorg ik ervoor dat hij online veilig is? Gebruik deze tips, zodat de positieve effecten worden vergroot en mogelijke risico’s afnemen. Vergeet niet zelf het goede voorbeeld te geven!

 • Tips mediagebruik voor jongeren+

  Hoe zorg je ervoor dat je online veilig bent? Welke afspraken kun je hierover met je ouders maken? En hoeveel tijd kun je op een beeldscherm kijken zonder dat het schadelijk wordt? Deze tips helpen je.

Handige apps

Sommige apps zijn gewoon heel handig.

Veelgestelde vragen

 • Hoe voorkom ik dat het huiswerk lijdt onder sociale media?

  Bijna alle ouders merken dat de afleiding van sociale media (via computer en mobiele telefoon) zo groot is, dat kinderen moeite hebben zich te concentreren op hun huiswerk. Meer informatie daarover vind je ook op deze website. Of download de factheets die we maakten over de verschillende leeftijden. Je vindt ze onder ‘Tips mediaopvoeding’.

 • Wat is een tabletnek?

  Dit zijn nekklachten. Een tabletnek ontstaat wanneer kinderen, maar ook volwassenen, hun hoofd te ver naar voren buigen wanneer ze een tablet of telefoon gebruiken. Ligt je tablet op schoot, dan is de hoek van de nek onnatuurlijk. Je kunt een tabletnek bij je kind onder meer voorkomen of verminderen door af te spreken dat je kind plat op de buik gaat liggen bij beeldschermgebruik en dan het beeldscherm voor zich te leggen. Of zet het apparaat op ooghoogte, zodat de nek recht kan blijven.

Meer over Mediaopvoeding

Vragen? Neem contact op!

Wij weten als geen ander dat opvoeden soms een uitdaging is. Daarom kun je ons er alles over vragen. Net als over het opgroeien, de verzorging of gezondheid van je kind. Wie wij zijn? Jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en andere deskundigen. Wij denken graag met je mee (en vinden niets gek). Je kunt bij ons natuurlijk ook alleen een afspraak maken of verzetten!

Lalita

Lalita

Helpt je graag

Zit je met een vraag of wil je advies? Ik sta samen met mijn collega's voor je klaar.

Ontmoet het team
Bel met onze professionals
010 - 20 10 110
Antwoord: binnen een werkdag
Stel je vraag via WhatsApp (10-14u)
Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid
Antwoord: eerstvolgende werkdag
Afspraak via WhatsApp (10-14u)
Maak of verzet je afspraak
Antwoord: eerstvolgende werkdag
Stuur een e-mail
Antwoord: binnen een werkdag
Stel je vraag op Twitter
Antwoord: binnen 30 minuten
Stel je vraag op Facebook
Antwoord: binnen 30 minuten
Chat met ons
Antwoord: eerst volgende werkdag