Peuter

Peuters! Niets uitdagender, niets leuker. Met ‘Nee’ als favoriete woord, lievelingseten dat de volgende dag ineens ‘het vieste eten’ kan zijn en een sterke eigen mening. Hier vind je leerzame, inspirerende en handige informatie om de twee peuterjaren goed door te komen.


Veelgestelde vragen

 • Waar kan ik terecht met vragen over mijn peuter?+

  Bij ons! Op onze contactpagina vind je alle manieren waarop je ons kunt bereiken.

 • Hoe kan ik mijn peuter helpen zelfstandig te worden?+

  Peuters willen ineens van alles zelf doen. Ze willen zelfstandiger worden. Het is goed je peuter daarin te stimuleren. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door je kind te vragen jou te helpen met koken. Ook deze drie tips kunnen je helpen.

 • Wat kan ik doen tegen strijd bij het eten?+

  Hoor je alleen maar ‘nee’ als je eten aanbiedt?

  Mocht je je kind willen leren om gevarieerder te eten kun je proberen om kleine beetjes te laten proeven. Wist je dat een kind iets gemiddeld tien á vijftien keer moet proeven voordat het kan bepalen iets wel of niet lekker te vinden?

  Soms kan het zijn dat je kind al langere tijd weigert om bepaald soort eten op te eten. Je kunt je kind leren dat het eerst een hapje proeft van iets nieuws, voordat de lekkere schaal met vla op tafel komt.

  Je peuter kan erg boos of verdrietig worden als je hiermee aan de slag gaat, maar probeer vol te houden. Geef het ‘niet eten’ zo weinig mogelijk aandacht, praat gewoon rustig door over andere onderwerpen. Als je kind wel iets proeft kun je complimenteren: “Heel goed gedaan”! Als je peuter blijft tegenstribbelen en niets wil proeven kun je volhouden door je kind niets anders aan te bieden. Dit is alleen aan te raden als je kind een gezond gewicht heeft en goed groeit. Als ouder kun je je hier zorgen over maken, maar dat hoeft niet: je kind heeft voldoende vetreserves om een maaltijd over te kunnen slaan.

 • Wat kan ik doen bij slaapproblemen?+

  De nachtrust van een peuter is van groot belang. In de nacht worden de indrukken van de dag verwerkt. Peuters slapen gemiddeld 10 á 12 uur per nacht en doen ook vaak nog een middagslaapje. Het komt vaker voor dat een peuter moeilijk inslaapt in het eigen bedje of midden in de nacht huilend wakker wordt. Het kan zijn dat je kind angstig is, omdat het begint te dromen en de indrukken van de dag verwerkt. Het kan ook zijn dat je kind gewend is aan de aandacht die het krijgt door te huilen.

  Het kan zijn dat je het slapen als probleem ervaart en deze slaapproblemen wilt aanpakken. Het slaapgedrag van je peuter zal niet van de ene op de andere dag veranderd zijn. Probeer vol te houden en te blijven oefenen, al gaat dit met vallen en opstaan. Je kunt het slapen bevorderen door een dag- en nachtritme aan te brengen.

 • Wanneer is mijn kind klaar om zindelijk te worden?+

  Als je kind interesse krijgt voor poepen en plassen of de wc geeft het signalen om klaar te zijn voor de zindelijkheidstraining. Misschien speelt je kind dat het naar de wc gaat. Als ouder kun je het beste inschatten wanneer je kind er klaar voor is om zindelijk te worden. Kijk hier voor tips om de zindelijkheidstraining te starten

 • Wat zijn veilige apps voor mijn peuter?+

  Wij hebben een overzicht gemaakt van alle apps die goed zijn voor de ontwikkeling van je kind, of handig of leuk voor jou.

Folders

Veilig op vakantie

pdf - 485,1 KB Downloaden

Lekker slapen

pdf - 571,9 KB Downloaden

Een gezond gebit

pdf - 389,6 KB Downloaden

Video's

Het 2 jaar consult
4 tips voor driftbuien bij je kind
het 3-jaar consult
Fiona over je peuter stimuleren
Fiona over slaapproblemen bij peuters
Fiona over mediagebruik

Vragen? Neem contact op!

Wij weten als geen ander dat opvoeden soms een uitdaging is. Daarom kun je ons er alles over vragen. Net als over het opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongere. Wie wij zijn? Jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en andere deskundigen. Wij werken in de regio Rotterdam-Rijnmond en denken graag met je mee (en vinden niets gek). Is je kind tussen 0 en 4 jaar oud? Dan kun je contact met ons opnemen, maar ook zelf een afspraak maken of verzetten in ons ouderportaal.

Danielle

Danielle

helpt je graag

Zit je met een vraag of wil je advies? Ik sta samen met mijn collega's voor je klaar.

Ontmoet het team
Bel onze professionals (8.00-17.00u)
088 - 20 10 000
Antwoord: zo snel mogelijk
Stel je vraag via WhatsApp (8.30-16.30u)
Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid
Antwoord: zo snel mogelijk
Afspraak maken of verzetten via WhatsApp (8.30-16.30u)
Ook voor vragen over de vaccinatiedagen
Antwoord: zo snel mogelijk
Stuur een e-mail
Antwoord: binnen een werkdag
Stel je vraag op Instagram
Antwoord: binnen 30 minuten
Stel je vraag op Facebook
Antwoord: binnen 30 minuten
Chat met ons
Antwoord: zo snel mogelijk