Ga naar inhoud

Vaders

Vaders, jullie zijn net zo belangrijk als moeders! En omdat voor moeders vaak meer wordt geschreven, is deze pagina speciaal voor jullie. We werken er nog aan, dus we vinden het leuk als je binnenkort opnieuw komt kijken!

Veelgestelde vragen
Hoe word ik een goede vader?

Er bestaat geen blauwdruk voor een ‘goede vader’. Iedere vader is anders. Uit onderzoek blijkt dat een betrokken vader goed is voor een kind. Dit heeft een positief effect op de ontwikkeling van kinderen. Een niet betrokken vader leidt vaker tot problemen op school, probleemgedrag en omgang met ‘foute vrienden’.

Betrokkenheid betekent bijvoorbeeld voorlezen, samen spelen of samen dingen ondernemen. Zo bouw je als vader een band op met je kind. Het gaat hierbij vooral om de kwaliteit, niet om de hoeveelheid tijd die je besteedt aan je kind. Meer over vaderzijn lees je op onze pagina Ik als vader.

Wat voor vader wil je zijn?

Je bent vader. Sommige vaders kijken met plezier terug op hun eigen jeugd, andere hebben minder goede ervaringen. Wat wil je hiervan meenemen en wat juist niet? Streng of niet streng, aanwezig of (deels) afwezig, traditioneel of modern? Je bepaalt zelf hoe je bent als vader en als opvoeder. Lees verder.

Hoe kan ik mijn kind erkennen?

Door erkenning wordt de vader de wettelijke ouder en krijgt hij daarmee de onderhoudsplicht en een erfrechtelijke band met het kind. Erkenning kan zowel voor de geboorte als na de geboorte van het kind. Je kunt dit bijvoorbeeld tegelijk regelen met de aangifte van de geboorte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente. Lees verder.

Hoe kan ik me voorbereiden op het vaderschap?

Je partner is zwanger. Sommige mannen zijn heel betrokken bij de zwangerschap, anderen laten het wat meer op zich afkomen. Misschien weet je niet goed, hoe je je kunt voorbereiden. Toch zijn er verschillende dingen die je nu al kunt doen en regelen, en waar je het met je partner over kunt hebben.

Hoe kan ik wennen aan mijn rol als vader?

Kan ik mijn kind alles geven wat het nodig heeft? Hoe blijft mijn kind gezond? Is het normaal dat mijn kind zoveel huilt? Ben ik overbezorgd? Je kunt als vader met vragen zitten en een grote verantwoordelijkheid voelen. Je sociale leven verandert en je hebt wat minder tijd voor jezelf. Gun jezelf de tijd om hieraan te wennen en praat met je partner over de veranderingen en wat dit met je doet. Meer lezen

Vragen? Neem contact op!

We helpen je graag, maar voor je contact opneemt: in een korte periode is er veel veranderd door het coronavirus. Ook onze dienstverlening hebben we moeten aanpassen naar de situatie en gestelde maatregelen vanuit het RIVM. We snappen dat ouders vragen hebben over hun afspraak en onze overige dienstverlening. De meestgestelde vragen hebben we voor je op een rijtje gezet. Hopelijk zit jouw antwoord erbij. Je vindt ze hier.

Wij weten als geen ander dat opvoeden soms een uitdaging is. Daarom kun je ons er alles over vragen. Net als over het opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongere. Wie wij zijn? Jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en andere deskundigen. Wij werken in de regio Rotterdam-Rijnmond en denken graag met je mee (en vinden niets gek).

Contactpersoon Sandra
Sandra
helpt je graag
Zit je met een vraag of wil je advies? Ik sta samen met mijn collega's voor je klaar.
Ontmoet het team