Tot 4 mei geen gehoortest bij pasgeborenen

Bij pasgeboren baby’s testen wij het gehoor. Dit noemen we de neonatale gehoorscreening. Door het coronavirus, COVID-19, was de gehoorscreening tijdelijk stopgezet. Per 4 mei zijn wij hier weer mee gestart.

Hielprik gaat wel door

Onderdeel van de neonatale screening is de hielprik. Een paar druppels bloed uit de hiel van de baby worden in het laboratorium onderzocht op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziektes. De hielprik ging wel gewoon door, omdat de ziekten die de hielprik opspoort snel behandeld moeten worden. De gehoortest is kort na de geboorte minder belangrijk dan de hielprik.

In de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Schiedam, Vlaardingen en Westvoorne nemen wij de hielprik af naast de gehoortest. In Rotterdam wordt dit gedaan door de verloskundige.

Gehoortest op een later moment

Omdat het gehoor belangrijk is voor de taal- en spraakontwikkeling van een baby, is er een plan opgesteld om bij pasgeborenen bij wie we de gehoorscreening niet konden uitvoeren, alsnog de gehoortest te doen. We sturen de ouders daarvoor zo snel mogelijk een uitnodiging.

Meer informatie?