Tijdelijk geen gehoortest bij pasgeborenen

Bij pasgeboren baby’s testen wij normaal gesproken het gehoor. Dit noemen we de neonatale gehoorscreening. Door het coronavirus, COVID-19, doen wij de gehoortest tijdelijk niet. 

Hielprik gaat wel door

Onderdeel van de neonatale screening is de hielprik. Een paar druppels bloed uit de hiel van de baby worden in het laboratorium onderzocht op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziektes. De hielprik gaat wel gewoon door, omdat de ziekten die de hielprik opspoort snel behandeld moeten worden.

In de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Schiedam, Vlaardingen en Westvoorne nemen wij de hielprik af naast de gehoortest. In Rotterdam wordt dit gedaan door de verloskundige.

Gehoortest op een later moment

De gehoortest is kort na de geboorte minder belangrijk dan de hielprik, maar op een later moment testen we het gehoor graag alsnog. Een goed gehoor is namelijk nodig voor de taal- en spraakontwikkeling van een baby. We sturen de ouders van de baby’s bij wie we het gehoor nu niet kunnen onderzoeken daarom zo snel mogelijk een uitnodiging.

Meer informatie?
Coronavirus en onze dienstverlening.

Onze dienstverlening passen wij tijdelijk aan. Lees er alles over: coronavirus en onze dienstverlening.