Vaders toen en nu: wat is er anders?

Twintig jaar geleden maakte Sire een commercial, met de vraag: “Wie is toch die man die op zondag altijd het vlees komt snijden?” Dit stereotype van een vader is inmiddels aan het veranderen. Steeds vaker kiezen gezinnen voor een nieuwe rolverdeling, waarbij vaders de tijd nemen om te zorgen voor hun kinderen. En dat is positief, want vaders zijn belangrijk!

Twee vaders aan het woord
Om een beeld te krijgen van hoe het is voor vaders in deze tijd, vroegen we twee mannen naar hun ervaringen. Rogier heeft een zoon van 15 maanden en Wouter wordt binnenkort voor het eerst vader. Zien zij verschil met vroeger? Rogier: “Ja, vroeger was het veel meer zo dat de vrouw thuis bleef en voor de kinderen zorgde. Tegenwoordig werken vaak zowel de man als de vrouw. Bij ons is dat ook het geval, ik werk vier dagen en mijn vrouw drie. Een dag per week heb ik een papa-dag. Op deze dag zorg ik volledig voor mijn kind. En dat is heel fijn. Ik merk dat ik door die papa-dagen een sterke band met hem krijg.”

Bewuste keuze voor papa-dag
Ook Wouter en zijn vrouw kiezen bewust voor een papa-dag. “We hebben samen al in kaart gebracht hoe onze week eruit gaat zien. Als mijn dochter er is, zal ik vier dagen gaan werken in plaats van vijf. Dat is mogelijk omdat ik in het onderwijs werk, daar heb ik recht op ouderschapsverlof. Ik ben er blij mee dat ik straks tijd met haar ga hebben. Als mijn dochter er is, kan ik haar vaker zien en een band met haar opbouwen. Daarnaast is het ook financieel gunstig.”

Regelmatig als we aan het shoppen zijn, komt het voor dat mijn vrouw gaat verschonen. Daar is in de mannen-wc nog vaak geen ruimte voor.

Nog niet normaal
Ondanks dat beide mannen enthousiast zijn over de papa-dag, merken ze dat het nog niet altijd de standaard is. In de kennissenkring van Wouter zijn bijvoorbeeld nog niet veel mensen die bewust de keuze maken voor een papa-dag. “Daarmee zijn we wel een beetje een vreemde eend in de bijt.” De samenleving richt zich ook nog niet helemaal op zorgende vaders. Rogier heeft dit al wel gemerkt: “Regelmatig als we aan het shoppen zijn, komt het voor dat mijn vrouw gaat verschonen. Daar is in de mannen-wc nog vaak geen ruimte voor. Als ik alleen ben, moet ik als man het vrouwentoilet inlopen. Daar is altijd wel begrip voor, maar het is niet zo prettig.”

Tips voor andere vaders

Hebben ze nog een tip voor (toekomstige) vaders? Wouter: “Als de mogelijkheid er is, kies dan voor een papa-dag!” Rogier: “Ja, de papa-dag is absoluut een dag die ik zelf nooit zou willen missen. Nu kun je zien hoe je kind vorderingen maakt en leert. Als je fulltime blijft werken, mis je toch wel erg veel.”

Wat doe jij anders dan je eigen vader? Praat erover mee op facebook. 

Wil je in contact komen met het Centrum voor Jeugd en Gezin in jouw omgeving? Zoek dan hier jouw CJG.